Waldorfska kuhinja

O IZVAJALCIH KUHINJE

Peter in Andreja Rajšek s svojimi zaposlenimi, skrbita za prehrano v waldorfskih vrtcih v Mariboru, od leta 2012 in od leta 2013 tudi za Waldorfsko šolo.

S kuhanjem se ukvarjata že 25 let. Svoje izkušnje sta nabirala tudi v tujini, sedaj pa imata že 18 let svoj lokal. Andreja je opravila tudi seminar za waldorfsko vzgojiteljico in svoje znanje prenaša tudi v kuhinjo. Peter se je izobraževal v Švici v Dornachu, v antropozofski kuhinji, kamor zahaja tudi na seminarje o prehrani in v waldorfski šoli v Gradcu. Svoje znanje in bogate izkušnje prenašata v jedilnike. Ekološka in vegetarijanska kuhinja jim je vedno bila blizu, zato sta v tem prepoznala svoj izziv. Za kuhanje v waldorfsi kuhinji je namreč kriv njihov mlajši sin Matej, ki je obiskoval waldorfski vrtec Mavrična dežela in je sedaj tudi prvošolček Waldorfske šole.

 

FILOZOFIJA KUHINJE

Kuhanje za otroke je svojevrsten izziv in velika odgovornost. Otroci prihajajo iz različnih družbenih okolij in imajo različne prehranjevalne navade. Naj bo hrana še tako zdrava in bogata, nam nič ne pomaga, če jo otroci ne sprejemajo. Zato iščemo kompromise.

Prehrana v waldorfskem vrtcu je precej drugačna, čeprav na prvi pogled ni videti tako. Temelji namreč na antropozofskih principih, tako kot tudi vzgoja v waldorfskih vrtcih. Otrokom kuhamo polnovredno, ekološko in vegetarijansko hrano. Jedilniki so zastavljeni tako, da otroci dobijo celo paleto žit, stročnic in sezonsko, svežo zelenjavo ter sadje. Mesa ali mesnih izdelkov pojedo otroci dovolj doma. Jedilniki se ne menjavajo tako pogosto, saj pogosta menjava zmoti ritem otroka in tudi ne daje mu dovolj časa, da bi osvojil določeno hrano. Jedi so sestavljene tako, da vsebujejo vse dele rastlin: korenine, liste in cvetove (plod). Kajti vsak del rastline, ima pomembno funkcijo pri razvoju telesa, notranjih organov in duševnosti. Z upoštevanjem teh načel, se otrokovo telo lahko v polni meri razvije. Otroke navajamo tudi na preproste tradicionalne jedi, kot so: matevž, kisla repa, razne enolončnice. Običajne jedi, kot so palačinke, peciva, cmoki itd, pripravljamo iz pirine, polbele pšenične in ajdove moke. Jajca uporabljamo v majhnih količinah, saj ta obremenjujejo prebavo predšolskih otrok. Jedilniki so sezonski, kar pomeni, da kuhamo s sadjem in zelenjavo, ki jo je v tistem času možno dobiti od lokalnih kmetov ali na tržnici.

 

Zelo se trudimo dodajati probiotike, ki uravnovešajo prebavo, kadar otroci jedo več žit in stročnic.

 

O DOBAVITELJIH

Kako zdravo kuhamo, je seveda odvisno tudi od tega od kje in od koga dobivamo živila. Počasi se razvijajo tudi naši kmetje in vedno več ekoloških živil je že slovenskih. Naša kuhinja ima 85% ekoloških živil. Vsa živila je težko dobiti ekološka sploh v večjih količinah in skozi vse leto, zato nabavljamo tudi v Avstriji, kjer je več grosističnih trgovin z ekološkimi živili. Naši dobavitelji so Združenje ekoloških kmetov, Ekološka kmetija Radikon, Zadruga dobrina, Majcen d.o.o., Ekološka kmetija Podgrajšek, Sirarna čuš iz orehove vasi in Trgovina Norma. Določene stvari dobavljamo iz Avstrije, ki je bolje založena z ekološkimi živili.

UK betting sites, view information for Sign Up Bonuses at bookmakers